AVG – privacyreglement Bilt Advocaten

| Geen onderdeel van een categorie | No Comments

Op 25 mei 2018 treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (‘AVG’) in werking. Met de AVG wordt beoogd een betere bescherming van persoonsgegevens te verzekeren, terwijl het vrije verkeer van persoonsgegevens…

Hanna Hoegee

De Uberchauffeur: werknemer of zelfstandige?

| Geen onderdeel van een categorie | No Comments

Het aantal digitale platformdiensten zoals Uber, Airbnb en Werkspot stijgt. Deze platformdiensten roepen vragen op over de arbeidsrechtelijke verhouding. Neem Uber, een dienst waarbij taxiritten via een app worden aangeboden…

Mark van Langeveld

Opnieuw scholieren als gebrek

| Geen onderdeel van een categorie | No Comments

Eerder werd in dit magazine melding gemaakt van een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam waarin werd geoordeeld dat het verhuren van kantoorruimte aan een onderwijsinstelling in het WTC in Rotterdam…

Hanna Hoegee

Europese privacywet AVG: meer verantwoordelijkheden en hogere boetes

| Geen onderdeel van een categorie | No Comments

Facebook handelt in strijd met de Nederlandse privacywetgeving. Dit heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geconcludeerd in haar onderzoeksrapport naar de verwerking van persoonsgegevens door Facebook.

Paula van den Berg

Zowel verhuurder als huurder kan ontruiming van een gekraakt pand vorderen

| Profile | No Comments

Hoewel er geen sprake meer is van extreme woningnood zoals dat het geval was in de jaren ’60 van de vorige eeuw ten tijde van het ontstaan van de kraakbeweging, komt…

Mark van Langeveld

Wijzigingen aan het gehuurde en het einde van de huurovereenkomst

| Profile | No Comments

Bij de huur van bedrijfsruimte worden in de praktijk vaak door de huurder voorzieningen in het gehuurde aangebracht; of het nu gaat om casco-verhuur of een specifieke bestemming of gebruik…

Hanna Hoegee

Verkrijgende verjaring: is bezitter te goeder trouw?

| Profile | No Comments

Het hof te Amsterdam heeft recentelijk uitspraak gedaan in een zaak waar de bewoner van een woning met tuin een strook gemeentegrond van ca. 13 m2 als voortuin in gebruik…

Mark van Langeveld

De afrekening servicekosten

| Profile | No Comments

10 april 2017 Onlangs heeft het Gerechtshof Den Haag een uitspraak gedaan over de afrekening servicekosten bij de huur van kantoorruimte, ofwel zogenaamde 230a-bedrijfsruimte. Hoe zit het ook alweer met…

Paula van den Berg

Mag de verhuurder, nadat jarenlang niet is geïndexeerd, alsnog betaling van het geïndexeerde gedeelte vorderen?

| Profile | No Comments

10 april 2017 Hoewel de huurovereenkomst van 230a-ruimte voorzag in automatische indexering van de huurprijs, heeft een verhuurder de huurprijs slechts de eerste twee jaar geïndexeerd. Vanaf 2002 heeft hij…

Mark van Langeveld

Scholieren als gebrek

| Profile | No Comments

10 april 2017 In november 2016 speelde voor de Rechtbank Rotterdam een zaak over de huur van 230a-bedrijfsruimte in het World Trade Center (WTC) te Rotterdam. Sedert 2012 huurde een…

Paula van den Berg

Overhangende beplanting snoeien: door wie, wat en wanneer?

| Profile | No Comments

31 maart 2017 De eigenaar van een erf mag overhangende beplanting vanaf het buurperceel wegsnijden, zo bepaalt artikel 5:44 BW. Het hof Den Bosch heeft onlangs overwogen dat deze bevoegdheid…

Paula van den Berg

Tijdige opzegging per aangetekende brief?

| Profile | No Comments

27 januari 2016 Huurovereenkomsten bepalen in de regel dat opzegging geschiedt per aangetekende post of deurwaardersexploot. Achterliggende gedachte is dat een opzegging pas werking heeft als deze de wederpartij heeft…

Mark van Langeveld

Verruiming begrip ‘bouwterrein’ voor de heffing van btw bij de levering van grond

| Profile | No Comments

26 januari 2017 Vanaf 1 januari 2017 is in de Wet op de omzetbelasting 1968 een nieuwe definitie van het begrip ‘bouwterrein’ opgenomen. Het begrip ‘bouwterrein’ wordt gedefinieerd als ‘onbebouwde…

Hanna Hoegee

Kan verhuurder de openingstijden van een verhuurde winkel bepalen?

| Profile | No Comments

26 januari 2017 Recent heeft de kantonrechter te Groningen zich uitgelaten over de vraag of huurders gebonden zijn aan openingstijden voor hun winkelruimten. In deze casus ging het om winkelketen…

Paula van den Berg

De henneptelende huurder

| Profile | No Comments

26 januari 2017 Wordt in strijd met de Opiumwet hennep in het gehuurde gekweekt, dan loopt niet alleen de huurder, maar ook de verhuurder aanzienlijke risico’s. De belangrijkste bestuursrechtelijke risico’s…

Bilt. Persoonlijk: SAMENWERKING ARBEIDSRECHT

| Geen onderdeel van een categorie | No Comments

Vanaf 1 januari jl. werkt Bilt. Advocaten nauw samen met Angela van der Hoeven, advocate gespecialiseerd in het arbeidsrecht en ambtenarenrecht. Angela treedt op voor zowel werkgevers als werknemers in…

Mark van Langeveld

Niet onder alle omstandigheden een exploitatieverplichting

| Profile | No Comments

6 december 2016 In een uitspraak van de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam van eerder dit jaar werd ingegaan op de afdwingbaarheid van een in de huurovereenkomst met betrekking tot…

Paula van den Berg

Gebreken bij oplevering einde huur: normale slijtage of schade?

| Profile | No Comments

5 december 2016 Een huurder van kantoorruimte had het gehuurde bij het einde van de huurovereenkomst in zodanig gebrekkige staat achtergelaten dat verhuurder zich genoodzaakt zag herstelkosten te maken. In…

Hanna Hoegee

Huurder ook schadeplichtig bij einde huurovereenkomst zonder voorinspectie

| Profile | No Comments

5 december 2016 De huurder is op grond van de ROZ-bepalingen gehouden bij beëindiging van de huurovereenkomst het gehuurde op te leveren in de staat die bij aanvang van de…

Hanna Hoegee

Huurder betaalt huur binnen factuurtermijn, maar is toch contractuele boete verschuldigd

| Profile | No Comments

5 december 2016 Artikel 4.10 van de ROZ-model huurovereenkomst bedrijfsruimte (versie 2015) bepaalt dat de huur vóór of op de eerste dag van de periode waarop deze betrekking heeft, volledig…

Mark van Langeveld

Gemengde zorg- en huurovereenkomsten en huurbescherming

| Profile | No Comments

14 oktober 2016 Onlangs heeft de Rechtbank Overijssel zich in een uitspraak uitgelaten over de beëindiging van een gemengde zorg- en huurovereenkomst door een zorginstelling. Door de zorginstelling werd een…

Paula van den Berg

Nader te noemen meester

| Profile | No Comments

14 oktober 2016 Het is mogelijk om (koop)overeenkomsten te sluiten voor een ‘nader te noemen meester’. De contracterende partij moet de naam van de nadere meester noemen binnen de door…

Mark van Langeveld

Wet bestuur en toezicht rechtspersonen

| Profile | No Comments

14 oktober 2016 Op 8 juni jl. werd het voorstel voor de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen ingediend bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel richt zich met name op verenigingen,…

Paula van den Berg

Wijzigingen huurrecht woonruimte per 1 juli 2016

| Geen onderdeel van een categorie, Profile | No Comments

17 juni 2016 Onlangs heeft de Eerste Kamer ingestemd met de voorgestelde wijziging van boek 7 BW en enkele andere wetten in verband met het stellen van nadere huurmaatregelen tot…

Mark van Langeveld

Veegwet wonen

| Geen onderdeel van een categorie, Profile | No Comments

17 juni 2016 Bij de Tweede Kamer is op dit moment de Veegwet wonen in behandeling. Met de Veegwet wonen wordt beoogd een aantal schoonheidsfouten in de Wet op de…

Hanna Hoegee

De meldplicht datalekken: voorkom een forse boete

| Geen onderdeel van een categorie, Profile | No Comments

17 juni 2016 Sinds 1 januari 2016 geldt de meldplicht datalekken voor alle bedrijven die persoonsgegevens verwerken. De meldplicht houdt in dat een ernstig datalek onverwijld moet worden gemeld aan…

Paula van den Berg

Het te laat opzeggen van de huurovereenkomst en het niet tijdig stellen van een nieuwe bankgarantie komen huurder duur te staan

| Geen onderdeel van een categorie, Profile | No Comments

17 juni 2016 Kort geleden heeft de Hoge Raad[1] een arrest van het Hof Amsterdam[2] bekrachtigd. De casus die aan het arrest ten grondslag lag had betrekking op een te…

Bilt. Persoonlijk: PHOENIX CONCLUSION BUSINESS TROPHY 2016

| Geen onderdeel van een categorie | No Comments

Vrijdag 27 mei mocht Bilt. Advocaten weer meedoen aan Phoenix Conclusion Business Trophy en met succes! Ondanks het feit dat wij sterke tegenstanders tegenkwamen hebben wij – in combinatie met…

Mark van Langeveld

Tegenvallende bezoekersaantallen als gebrek

| Geen onderdeel van een categorie, Profile | No Comments

31 maart 2016 Eind 2015 speelde voor de Rechtbank Midden-Nederland een zaak waarin Coltex (van de kledingmerken Steps en Superstar), huurder van een aantal units winkelruimte in winkelcentrum ’t Circus…

Paula van den Berg

Schadeplichtigheid wegens schending informatieplicht

| Geen onderdeel van een categorie, Profile | No Comments

31 maart 2016 Koper komt een beroep op niet-nakoming van een LoI toe ook nadat een koopovereenkomst is gesloten en de LoI is uitgewerkt. Schending informatieplicht tijdens due diligence door…

Edwin van Schajik

Hof: verkoper niet aansprakelijk voor meerkosten afvoer verontreinigde grond

| Geen onderdeel van een categorie, Profile | No Comments

31 maart 2016 Verkoper (gemeente Zaanstad) verkoopt een stuk grond aan koper/ontwikkelaar (Kantoortoren). De grond blijkt ernstiger verontreinigd dan uit – in het kader van de koopovereenkomst – verricht (bodem)onderzoek…

Bilt. Persoonlijk: VOORJAARSCOMPETITIE FLETIOMARE HOCKEYCLUB WEER VAN START

| Geen onderdeel van een categorie | No Comments

Afgelopen zaterdag 5 maart begon voor veel hockeyteams de voorjaarscompetitie met een groot aantal oefenwedstrijden. Komende zaterdag starten in Midden Nederland de officiële wedstrijden. Bilt. Advocaten sponsort een aantal hockeyteams…

Bilt. Persoonlijk: MINI-STAGE PASCALLE FIJNVANDRAAT

| Geen onderdeel van een categorie | No Comments

In februari heeft Pascalle Fijnvandraat een mini-stage gedaan bij Bilt. Advocaten. Pascalle zit in Gymnasium 3 van het Leidsche Rijn College en koos voor een stage op een advocatenkantoor, in…

Stéphane van Gassen

Laatste fase van de Wet Werk en Zekerheid is ingevoerd op 1 januari 2016

| Geen onderdeel van een categorie, Profile | No Comments

15 februari 2016 Het zal u niet zijn ontgaan dat de recent ingevoerde Wet Werk en Zekerheid (WWZ) voor grote veranderingen in het arbeidsrecht heeft gezorgd. De derde – en…

Mark van Langeveld

ABN AMRO bank gaat in hoger beroep in Euriborhypotheek-zaak

| Geen onderdeel van een categorie, Profile | No Comments

12 februari 2016 Bij vonnis van woensdag 11 november 2015 heeft de rechtbank Amsterdam een belangrijke uitspraak gedaan in de Euriborhypotheek-zaak. De rechtbank besliste dat de in de algemene voorwaarden…

Stéphane van Gassen

Wet Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd

| Geen onderdeel van een categorie, Profile | No Comments

29 januari 2016 Op 1 januari 2016 is de Wet Werken na AOW-gerechtigde leeftijd in werking getreden. Doel van de wet Het doel van deze wet is om het voor…

Mark van Langeveld

Huurderscourtage bij tweezijdige bemiddeling niet toegestaan

| Geen onderdeel van een categorie, Profile | No Comments

18 januari 2016 De Hoge Raad heeft in een recent arrest bepaald dat tussen een verhuurder en bemiddelaar snel sprake is van een bemiddelingsovereenkomst, zelfs als de verhuurder geen bemiddelingskosten…

Bilt. Persoonlijk: BILT. AMBASSADEUR WOLTERS KLUWER.

| Geen onderdeel van een categorie | No Comments

Bilt. Advocaten is sinds juli 2015 ambassadeur van Wolters Kluwer. Dit houdt onder andere in dat wij de producten van Wolters Kluwer testen en hierover feedback geven. Daarbij geven de…

Bilt. Persoonlijk: BILT. HOCKEY.

| Geen onderdeel van een categorie | No Comments

Bilt. Advocaten sponsort meerdere hockeyteams, van de meisjes F van Fletiomare in De Meern tot het heren veteranen team van de Bredase hockeyclub BH&BC Breda. Inmiddels lopen door het land…

Bilt. Persoonlijk: PHOENIX CONCLUSION BUSINESS TROPHY.

| Geen onderdeel van een categorie | No Comments

Ook dit jaar hoopt Bilt. Advocaten van de partij te zijn bij het Phoenix Conclusion business trophy hockey toernooi! En ook dit jaar zullen wij cliënten vragen een afvaardiging te…